Asteroscopus sphinx (Hufnagel, 1766)


Skrzydła przednie popielate lub brunatnoszare. Wyraźny czarny prążek nasadowy i ciemne smugi. Na opasce liczne czarne, skierowane do wewnątrz kreski. Tylne skrzydła szarobiałe.

38 - 48 mm
Motyle przylatują do światła zwykle po północy. Nie pobiarają pokarmu. Można je znaleźć w ciągu dnia na płotach, ścianach domów.
Poczwarki leżą w ziemi w słabych oprzędach.
Dřevobarvec pozdní
Sfinksugle
Herbst-Rauhaareule
Linden-Rauhaareule
Sphinxeule
Sprawler
Noctuelle-Sphinx
Vėlyvasis naktinukas
Szfinx-őszibagoly
Kromzitter
Lazdona lipówka
Mora novembrová
Hösttaggfly
Совка сфинкс

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
BetulaceaeCorylus avellanaLeszczyna pospolita
CorylaceaeCarpinusGrab
FagaceaeFagusBuk
QuercusDąb
MalvaceaeTiliaLipa
OleaceaeFraxinus excelsiorJesion wyniosły
RosaceaeCrataegusGłóg
SalicaceaePopulusTopola
SalixWierzba

Synonimy i inne kombinacje

Brachionycha sphinxHufnagel, 1766
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Linki do stron internetowych