Lasiommata maera (Linnaeus, 1758)


Wierzch skrzydeł ciemnobrunatny z rdzawopomarańczową przepaską zewnętrzną, lepiej rozwinięta u samicy. Tylne skrzydło w części środkowej bez cienkiego, ciemnego prążka.

42 - 52 mm
Motyle żywią się nektarem kwiatów. Samce często siedzą na kamieniach lub pniach drzew wypatrując samic.
Gąsienice przepoczwarczają się na źdźbłach trawy lub kamieniach zawieszone tylnym końcem ciała.
Gąsienice żerują nocą ogryzając liście traw.
Samice składają jaja pojedynczo na źdźbłach traw.
Margera gran
Okáč ječmínkový
Skovvejrandøje
Braunauge
Harilik tumesilmik
Large Wall
Pedregosa
Némusien
Arianna
Noras samtenis
Rudasis satyras
Nagyfoltú szemeslepke
Rotsvlinder
Klipperingvinge
Osadnik kostrzewiec
Očkáň jačmienkový
Veliki okaš
Tummapapurikko
Vitgräsfjäril
Esmerboncuk
Μαίρα
Буроглазка мера
Краеглазка печальная
დიდი მურათვალა

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
PoaceaeDactylisKupkówka
FestucaKostrzewa
GlyceriaManna
PoaWiechlina

Synonimy i inne kombinacje

Lasiommata monotoniaSchneider, 1885
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Marian Pałczyński
Polska, Lipowy Most
Samica, wierzchnia strona skrzydeł.

© Łukasz Dawidowicz
Bułgaria, Slavyanka Mts.
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Marian Pałczyński
Polska, Lipowy Most
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Krępsko
Kopulująca para.

© Alain Cosson
Francja
Gąsienica.

© Wojciech Kudła
Polska
Linki do stron internetowych