Cupido (Cupido) minimus (Fuessly, 1775)


Switzerland

Najmniejszy z krajowych modraszków. Wierzch skrzydeł obu płci czarnobrunatny, u samca często z nalotem z błękitnych łusek. Na tylnym skrzydle brak ogonka.

18 - 25 mm
Motyle latają żwawo z kwiatu na kwiat. Żywią się nektarem kwiatów, chętnie piją płyny z wilgotnej ziemi.
Gąsienice przepoczwarczają się na źdźble trawy lub łodydze innej rośliny.
Zimują dorosłe gąsienice w przyziemnej warstwie roślinności.
Samice składają jaja pojedynczo na zewnętrznej stronie kwiatów przelotu.
Cupido menut
Modrásek nejmenší
Dværgblåfugl
Zwerg-Bläuling
Pisi-sinitiib
Small Blue
Deunde Oscuro
Argus frêle
Mali strjeličar
Sīkais zilenītis
Mažasis melsvys
Törpeboglárka
Dwergblauwtje
Dvergblåvinge
Modraszek malczyk
Modráčik najmenší
Maleni plavac
Pikkusinisiipi
Mindre blåvinge
Minik Kupid
Αδύναμος άργος
Голубянка карликовая
Голубянка малая
ჯუჯა ცისფერა
枯灰蝶

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
FabaceaeAnthyllis vulnerariaPrzelot pospolity
AstragalusTraganek
Coronilla variaCieciorka pstra
Lotus corniculatusKomonica pospolita
MelilotusNostrzyk

Inne rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
FabaceaeAstragalusTraganek

Synonimy i inne kombinacje

Cupido trinacriaeVérity, 1919

Znane podgatunki

GatunekAutorLocus typicus
Cupido (Cupido) minimus carswelliStempffer, 1927
Cupido (Cupido) minimus minimusFuessly, 1775
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Magdalena Traciłowska
Polska, Janowiec
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Jarosław Bury
Polska, Ponidzie
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Białka Tatrzańska
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Łukasz Dawidowicz
Polska, Kazimierz Dolny
Samiec, spodnia strona skrzydeł.

© Adam Larysz
Polska, Imielin-Golcówka
Linki do stron internetowych