Lasiommata megera (Linnaeus, 1767)


Wierzch skrzydeł pomarańczowobrunatny z ciemnobrunatnym siatkowym deseniem. U samicy ciemne elementy rysunku słabiej wykształcone. Na spodzie tylnego skrzydła przepaska środkowa o ciemno zaznaczonych brzegach.

35 - 50 mm
Motyle chętnie siadają na kamieniach, płotach i murach. Latają szybko ale na niewielkie odległości. Nocują na ziemi.
Poczwarki zawieszone są za kremaster na źdźbłach traw.
Zimują na wpół rozwinięte gąsienice w przyziemnej warstwie roślinności.
Jaja są jasnozielone, owalne, pokryte siateczkowatą mikrorzeźbą.
Margera comuna
Okáč zední
Vejrandøje
Mauerfuchs
Wall
Saltacercas
Mégère
Mali pjegavac
Megera
Megera
Mūru samtenis
Gelsvamargis satyras
Vörös szemeslepke
Argusvlinder
Sørringvinge
Osadnik megera
Očkáň múrový
Zidni okaš
Ruostepapurikko
Svingelgräsfjäril
Küçük Esmerboncuk
Μέγαιρα
Бабочка метельчатая
Буроглазка мегера
მურათვალა მეგერა

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
PoaceaeBrachypodiumKłosowica
BromusStokłosa
DactylisKupkówka
DeschampsiaŚmiałek
FestucaKostrzewa
GramineaeTrawy
PoaWiechlina
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Sławomir Pietrzyk
Polska, Maróz
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Paulina Skrzyp
Polska, Opole
Samica, wierzchnia strona skrzydeł.

© Pablo Martínez-Darve
Hiszpania
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Jarosław Potapowicz
Polska, Augustów
Gąsienica.

© Paolo Mazzei
Włochy
Linki do stron internetowych