Aphantopus hyperantus (Linnaeus, 1758)


Wierzch skrzydeł brunatnoczarny z jednym lub dwoma niewielkimi oczkami na każdym ze skrzydeł. Spód skrzydeł oliwkowobrunatny z dużymi, żółtawo obwiedzionymi, czarnymi oczkami z białą źrenicą. Na przednim skrzydle występują 3 oczka, na tylnym - 5 oczek.

28 - 44 mm
W poszukiwaniu pokarmu odwiedza nektarodajne kwiaty preferując kwiaty fioletowe. Chętnie siada z rozpostartymi skrzydłami, by
Gąsienice przepoczwarczają się stojąc pionowo u podstawy kep traw.
Gąsienice żerują nocą ogryzając liście traw. Zimują w przyziemnej warstwie roślinności.
Samice składają jaja podczas lotu nad terenem odpowiednim dla rozwoju gąsienic.
Papallona dels ullets
Okáč prosíčkový
Engrandøje
Brauner Waldvogel
Rohusilmik
Ringlet
Sortijitas
Tristan
Iperanto
Parastais samtenis
Tamsusis satyras
Közönséges ökörszemlepke
Koevinkje
Gullringvinge
Przestrojnik trawnik
Očkáň obyčajný
Okasti smeđaš
Tesmaperhonen
Luktgräsfjäril
Halkacýk
Σκούρος σάτυρος
Бархатница гиперант
Глазок цветочный
阿芬眼蝶
가락지나비

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
CyperaceaeCarexTurzyca
PoaceaeAgrostisMietlica
BrachypodiumKłosowica
BromusStokłosa
CalamagrostisTrzcinnik
DactylisKupkówka
DeschampsiaŚmiałek
FestucaKostrzewa
HolcusKłosówka
PoaWiechlina
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Samica, wierzchnia strona skrzydeł.

© Łukasz Wojtyła
Polska, Czaniec
Samiec, wierzchnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Krościenko n.Dunajcem
Samica, spodnia strona skrzydeł.

© Adam Larysz
Polska, Mysłowice-Ćmok
Samiec, spodnia strona skrzydeł.

© Paweł Polcikiewicz
Polska
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Marcin Szymończyk
Polska
Kopulująca para.

© Anna Kowalczyk
Polska
Gąsienica.

© Michael Borsch
Niemcy
Linki do stron internetowych