Polyommatus (Polyommatus) icarus (Rottemburg, 1775)


Germany, Berlin

Na spodzie przedniego skrzydła w części nasadowej występują dwie dodatkowe czarne plamki. Wierzch skrzydeł samca błękitnifioletowy. Wierzch skrzydeł samicy brunatny z pomarańczowymi plamkami przy brzegu zewnętrznym. Czasem spotykane są samice z błękitnym nalotem w nasadowej części skrzydeł.

22 - 36 mm
Motyle żywią się nektarem, chętnie piją płyny z wilgotnej ziemi. Noce spędzają na kwiatach i trawach siedząc głową w dół.
Gąsienice przepoczwarczają się zwykle na ziemi pod roślinami pokarmowymi.
Samice składają jaja pojedynczo na kwiatach, pąkach lub liściach roślin pokarmowych.
Blaveta comuna
Modrásek jehlicový
Almindelig blåfugl
Hauhechel-Bläuling
Ristikheina-taevastiib
Common Blue
Dos Puntos
Azuré commun
Obični plavac
Argo azzurro
Parastais zilenītis
Dirvinis melsvys
Közönséges boglárka
Icarusblauwtje
Tiriltungeblåvinge
Modraszek ikar
Modráčik obyčajný
Navadni modrin
Obični plavac
Hohtosinisiipi
Puktörneblåvinge
Çokgözlü Mavi
Κοινή γαλανή λυκαένα
Блакітніца ікар
Икарова синевка
Голубянка икар
伊眼灰蝶
연푸른부전나비

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
FabaceaeLotus corniculatusKomonica pospolita
Lotus uliginosusKomonica błotna

Inne rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
FabaceaeTrifolium Koniczyna
ViciaWyka

Synonimy i inne kombinacje

Polyommatus abdonA. & U. Aistleitner, 1994
Polyommatus andronicusCoutsis & Gavalas, 1995

Znane podgatunki

GatunekAutorLocus typicus
Polyommatus (Polyommatus) icarus icarusRottemburg, 1775Germany, Berlin
Polyommatus (Polyommatus) icarus junoHemming, 1933
Polyommatus (Polyommatus) icarus napaeaGrum-Grshimailo, 1891
Polyommatus (Polyommatus) icarus omelkoiDubatolov & Korshunov, 1995
Polyommatus (Polyommatus) icarus zelleriVérity, 1919
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Samiec, wierzchnia strona skrzydeł.

© Jarosław Potapowicz
Polska, Augustów
Samiec, wierzchnia strona skrzydeł.

© Sabina Buczyńska
Polska, Gdańsk-Oliwa
Samica, wierzchnia strona skrzydeł.

© Adam Larysz
Polska, Imielin
Samica, wierzchnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Szczecin, Puszcza Bukowa
Samiec, spodnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Szczecin, Puszcza Bukowa
Linki do stron internetowych