Carterocephalus palaemon (Pallas, 1771)


Wierzch skrzydeł ochrowobrunatny z czarnym rysunkiem, podobnie rozwiniętym u obu płci. Spód przedniego skrzydła ochrowobrunatny z ciemniejszymi przepaskami i wyraźnie zaznaczonymi żyłkami. Spód tylnego skrzydła bardziej kontrastowo ubarwiony niż u Carterocephalus silvicola.

25 - 32 mm
Motyle są aktywne podczas słonecznej pogody. Żywią się nektarem kwiatów, płynami z wilgotnej ziemi.
Gąsienice przepoczwarczają się w tych samych rurkowatych domkach.
Gąsienice większość czasu spędzają w rurkowatych domkach zbudowanych z połączonych przędzą traw. Opuszczają je tylko wtedy, gdy żerują.
Samice składają jaja pojedynczo na liściach traw.
Caparrut d'Aran
Soumračník jitrocelový
Gulplettet bredpande
Gelbwürfeliger Dickkopffalter
Kollatähn-kuldpunnpea
Arctic skipper
Chequered Skipper
Fronteriza
Hespérie échiquier
žutošareni debeloglavac
Panfila scacchiera
Rudmargė hesperija
Kockás busalepke
Bont dikkopje
Gulflekksmyger
Kosternik palemon
Súmračník skorocelový
Šareni livadar
Keltatäplähiipijä
Gulfläckig glanssmygare
Sarýbenekli Zýpzýp
Βόρεια εσπερίδα
Палемон
Толстоголовка палемон
银弄蝶
북방알락팔랑나비

Podstawowe rośliny pokarmowe

RodzinaNazwa łacińskaNazwa lokalna
PoaceaeBromusStokłosa
GramineaeTrawy
Rozmieszczenie
Zdjęcia
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Paulina Skrzyp
Polska, Opole
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Tomasz Ginszt
Polska, Puszcza Białowieska
Motyl, wierzchnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Komańcza
Motyl, spodnia strona skrzydeł.

© Krzysztof Jonko
Polska, Komańcza
Kopulująca para.

© Joanna Nowara
Polska, Lubliniec
Linki do stron internetowych